2/09/2010

L'hort a l'hivern

Fa molt de temps que no actulitzo el blog. Intentaré fer un breu resum de les experiencies amb l'hort fins ara.

Durant la primavera pasada vam plantar:
 • bledes
 • espinacs
 • enciams
 • tomaquets cherry
 • carbassons
 • raves
 • pastanagues
Haig de dir que la experiencia no ha sortit del tot bé.
Les verdures verdes (bledes i espinacs) han anat de meravella (molt bones!), però els enciams eran una mica amargs (si algú ens pot dir el motiu us ho agraïm).
Respecte els tomàquets cherrys, vam poder fer una petita collita. La planta no va ser molt productiva i em vaig passar més estona matans orugues (vaig utilitzar la gran tècnica del DD ¡a dedete!) que no pas menjant tomàquets.
El raves no van crèixer. Ho vaig intentar 2 o 3 vegades sense éxit. Potser es un problema de llavors, ja que totes són comprades a grans superficies o potser un problema de cultiu...si ho torno a intentar ja us diré els resultats.
De pastanagues en vam plantar dos per provar. Van anar bé, però em va poder la curiositat i les vaig collir abans d'hora. Era una minipatanaga preciosa!!!! una llàstima, però com ja sabeu... ¡la curiosidad mató al gato! i en aquest cas a la pastanaga.
I els carbassons van ser una lluita impossible. Primer la mosca blanca. Vaig intentar dos o tres remeis ecológics que vaig trobar a webs especialitzades i res de res. Finalment vaig passar al "lado oscuro" i vaig comprar un producte químic específic....i tampoc! Per rematar, no vaig polinitzar les flors i llavors no vam tenir cap carbassó.

Conclusió: haig de perfeccionar molt la técnica!

Ara quan arribi el bon temps tornarem a cultivar verdures de fulla verda (bledes, espinacs, escaroles...). Tot seguit intentare algun tipus de fruit, però ho fare mitjançant el planter (ho compraré al sindicat agrícola de sant feliu a veure que tal).

També vam cultivar maduixes del maresme i maduixes del bosc amb origen planter. Les maduixes del bosc van ser molt productives i encara ara la planta está viva i maca (encara que una mica congelada amb el fred que fa); però amb les maduixes no vam tenir gaire éxit ¡estaven molt amargues!. Ens informarem més sobre aquesta temàtica, ja que ens agraden molt les maduixes i ja us explicarem.

Actualment a l'hort només hi ha julivert. Amb el fred que està fent aquest any no hi ha gaire motivació de posar-se a treballar amb l'hort. Quan arribi el bon temps tornarem a la feina i mentre farem planter a dins de casa.

Salutacions i espero escriure-us aviat!

3 comentaris:

 1. Bon dia Olga,
  M'agradaria saber quin tipus de terra tens, doncs he llegit que vàries coses t'han sortit amargues... no podria ser de la terra?

  Lina

  ResponSuprimeix
 2. Hola Lina,

  Disculpa, no he vist el comentari fins avui.
  Hem utilitza diferents marques de terra, el compo, el compo semillero i algunes de "marques no t'hi fixis". La veritat es que no havia pensat en el tema terra; més aviat crec que era problema de falta d'abonament a la mateixa...Igualmente, si tens alguna suggerencia, ¡encantada!
  Mil gràcies novament!

  Olga

  ResponSuprimeix
 3. Els enciams s'amarguen si els deixes créixer fins que els hi surt flor o s'espiga. Mira, a més, de plantar sempre amb lluna minvant.

  Per a mi enguany és el primer estiu amb hort urbà, i tot alguna decepció (cogombres i carabassons no han tirat endavant), les verdures de fulla verda, els enciams, els alls tendres, els raves, els naps, les pastenagues... una delícia!!!

  Tot, sempre, plantat en minvant. Consell del meu avi, que ha estat masover molts anys! Sort!

  ResponSuprimeix